Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, eurodeputatul Andi Cristea, a prezidat joi, 7 decembrie a.c., audierea publică organizată de  Comisia pentru politică externă și Subcomisia pentru securitate și apărare a Parlamentului European cu privire la situația din Coreea de Nord și aspectele de securitate din regiune.

În cadrul întâlnirii au fost discutate evoluțiile recente privind programul nuclear al Coreei de Nord și au fost prezentate evaluări din mediul academic. La schimbul de opinii au participat Reinhold Brender, Director General pentru Japonia, Coreea, Australia, Noua Zeenlandă și Pacific în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Antoine Bondaz, Doctor Cercetător la Fondation pour la recherche stratégique and Associate Professor, Sciences Po, Paris, Ramón Pacheco Pardo, Președinte al Fundației pentru Coreea,  Universitatea VUB și Profesor Universitar la King’s College London și Ambasadorul Christopher R. HILL, decan al Josef Korbel School, Universitatea din Denver.

La finalul ședinței, europarlamentarul  Andi Cristea, a declarat:Uniunea Europeana are la îndemână o serie de instrumente de care face uz în încercarea de dezamorsare a situației cu pontențial exploziv din peninsula Coreeană – dialogul politic, o posibilă cooperare economică, asistență umanitară pentru oamenii din Coreea de Nord. Instituția Parlamentului European încurajează Serviciul European pentru Acțiune Externă să își asume un rol activ de mediator diplomatic, de facilitator al discuțiilor, avem un interes legitim și firesc pentru detensionarea situației.

Comisia pentru politică externă are pe agenda sa la începutul anului viitor vizite în Coreea de Sud și Japonia, state partenere ale Uniunii, cu care împărtășim aceleași valori ale democrației, pentru a da un semnal european de susținere și pentru identificarea căii comune de urmat în această criză generată de regimul din Coreea de Nord.