Domnule Andi Cristea, sunteți responsabil din partea grupului socialiștilor și democraților (S&D) ca raportor din umbră cu gestionarea dosarului revizuirii Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Care sunt motivele revizuirii acestei politici și ce presupune aceasta?

Este simplu și ține de strategie și realism. Lumea în care trăim și, mai ales, regiunea în care trăim, cunoaște o schimbare accelerată. Trebuie să ne pregătim, atât Uniunea Europeană, cât și țările vizate de PEV pentru a răspunde provocărilor unor noi vremuri în termeni de stabilitate, securitate și prosperitate. Asta presupune o dovadă de realism, dar și necesitatea de a rămâne fideli planurilor pe care le avem pentru a face un management eficient al popoarelor noastre.

Prima revizuire, cea din 2011, a avut loc într-un cadru favorabil, cel puțin pentru 6 state. Cele din Parteneriatul Estic în care se încadrează și Republica Moldova care au acceptat oferta acordului de asociere. Cum apreciați situația actuală?

Cred că și acum trăim un moment cheie. Urmează Summitul de la Riga, în câteva luni, sub Președinția letonă a Uniunii Europene. Momentul Vilnius nu a fost uitat. Anul 2014 a însemnat alegeri cheie în câteva din statele vizate de Parteneriatul Estic și, mă refer, cu prioritate, la Republica Moldova, dar și la Ucraina. Nu se pune imediat problema extinderii, nu se pune acum problema extinderii, dar este încurajat puternic progresul pe calea reformelor, progresul pe drumul european. Europa nu uită de statele vecine și cu cât vor apărea provocări geopolitice împotriva acestor state, cu atât Europa și statele membre vor fi și mai ferme.

În ceea ce privește reformele, ele pregătesc, de facto, societățile pentru un respect clar pentru reguli, pentru o economie funcțională și pentru un stat de drept consolidat. Pot spune, în perfectă cunoștință de cauză, ca și român, cât de mult contează aceste lucruri.

Interviu acordat postului Radio Moldova Actualități, emisiunea Panorama Zilei, 19 ianuarie 2015

Domnule Andi Cristea, care sunt carențele Parteneriatului Estic după 5 ani de implementare?

Vedeți, nu se pune problema unei carențe anume, ci este necesară o împrospătare a viziunii care să aibă în vedere noua realitate geopolitică, economică, socială, politică, dacă vreți. Așa cum se reînnoiesc, periodic, planurile economice sau strategiile de securitate, la fel, este normal să ajustăm și marile politici ale Uniunii Europene. Ma refer, aici, la Parteneriatul Estic, la Politica Europeană de Vecinătate, în ansamblul ei.

La Chișinău se discută despre intenția Republicii Moldova de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană în acest an. Vreau să vă întreb, în acest context, dacă este o poziție oficială a Bruxelles-ului pe lângă sugestia de a nu se grăbi Republica Moldova, dar și Ucraina, făcută de comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extinderea Uniunii Europene, Johannes Hahn ?

Poziția Bruxelles-ului rămâne neschimbată. Există bunăvoință și vă asigur și eu de acest lucru. Însă, sunt necesare progrese și reforme. Faptele sunt cea mai bună carte de vizită în Europa. Este de apreciat discursul pro european și dorința de apropiere de Uniunea Europeană, dar este foarte important și esențial să ajutăm țările doritoare. Iar, România ține enorm la binele Republicii Moldova. Și, ajută să fie pregătită pentru aderare. Vă asigur că premianții reformelor sunt mereu răsplătiți. Mediul european este unul onest, cinstit, nu practică un dublu limbaj. Iar mingea este în curtea Chișinăului. Trebuie să o joace de o manieră înțeleaptă, cu o energie reînnoită pentru cerințele parcursului european. Primul pas spre continuarea drumului este un nou guvern care să reflecte aspirațiile pro europene majoritare ale populației.

De asemenea, Chișinăul dorește includerea în declarația finală a Summitului de la Riga a mențiunii despre asocierea și integrarea politică. Se discută despre aceasta în comisia specializată a Parlamentului European?

Da. Luăm în vedere foarte multe variante și, desigur, pe texte se lucrează până pe ultima sută de metri, la rafinare, la concretețe, dincolo de diplomație. Ce pot să vă spun și ce vă pot asigura este că prietenii Republicii Moldova, inclusiv subsemnatul, stăm aproape de acest dosar și tot ceea ce poate fi făcut și trebuie sa fie făcut pentru a ajuta Republica Moldova vom face.