Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, eurodeputatul PSD Andi Cristea, a avut, în cursul zilei de miercuri, 31 ianuarie a.c., o întrevedere cu Tamar Khulordava, președinta Comisiei pentru integrare europeană din Parlamentul Georgiei.

Cei doi oficiali au discutat aspecte privind extinderea cooperării la nivelul diplomației parlamentare și au trecut în revistă dosarele legislative de pe agenda Parlamentului European, cu impact asupra vecinătății estice a Uniunii Europene, în special cele referitoare la instrumentele financiare externe ale UE post 2020, europarlamentarul român gestionând acest dosar din partea grupului politic S&D.

După terminarea întrevederii, Cristea a declarat: „A fost o întâlnire foarte bună, Georgia a realizat o serie de progrese remarcabile în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere, reprezentând, în acest moment, exemplul de urmat pentru Republica Moldova. Se împlinesc zece ani de la agresiunea Federației Ruse asupra Georgiei, intenționăm la nivelul Parlamentului European să adoptăm o rezoluție în acest sens în perioada următoare. Am exprimat regretul că recomandările ambițioase pe care le-am adoptat în Parlament, la finalul anului trecut, referitoare la perspectiva europeană a țărilor care au semnat Acorduri de Asociere cu UE în vecinătatea estică, nu s-au regăsit în textul final adoptat la Summitul Parteneriatului Estic. Georgia, la fel ca Republica Moldova sau Ucraina sunt state europene, locul lor fiind în interiorul Uniunii.”