Eurodeputatul PSD Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Moldova, a prezidat, joi, ședința de lucru în cadrul căreia au fost discutate situația politică actuală din Republica Moldova și rezultatele primului Consiliu de Asociere UE-Moldova.

La discuții au participat și Eugen Caras, Ambasadorul Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Petras Austrevicius, Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova și reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Un punct separat pe ordinea de zi a fost constituit de raportul de progres al Republicii Moldova în 2014 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, prezentat de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru politică externă și de securitate, în urmă cu două zile.

Referindu-se la raportul Comisiei Europene, Andi Cristea a declarat „E un raport obiectiv, suprinde corect realitatea. Eu îl văd ca pe un semnal de alarmă pentru Chișinău, că nu mai este timp de pierdut. Chișinăul nu își permite stagnare. Lucrurile pozitive din raport sunt rezultatul muncii fostului guvern, pentru că actualul s-a format recent, după o perioada nepermis de lungă de negocieri politice. Dacă îl comparăm cu rapoartele anterioare, este unul mai puțin bun. Dacă îl comparăm cu rapoartele altor state din vecinătate este peste medie, este bun. Întrebarea pe care o adresez eu este – ce este mai important? Doar sa fii mai bun decât alții sau să reușești să implementezi reformele și să te ancorezi ireversibil în spațiul european, un spațiu caracterizat de stabilitate și prosperitate?”