Europarlamentarul PSD Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova a prezidat miercuri, 26 octombrie, dezbaterea de idei care a constat într-un schimb de opinii cu analiștii Vladimir Socor și Nicu Popescu pe marginea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

La eveniment au participat aproximativ 20 de membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai corpului diplomatic, secretariatul grupurilor politice care gestionează dosarul Republicii Moldova și jurnaliști de la București.

La finalul dezbaterii, Andi Cristea a declarat: “Dezbaterea a fost un succes, am reușit să punem din nou pe agenda Parlamentului European ce se întâmplă în Republica Moldova. Legat de alegerile prezidențiale, este absolut firesc ca fiecare familie politică europeană să încerce să își sprijine favoritul. Aici intervine și elementul de respect față de Republica Moldova, sunt reglementări care interzic participarea sau amestecul cetățenilor altor țări în campania electorală, și ca orice regulă, mai ales ca om politic, este înțelept să o respecți, nu să o desconsideri. Eu îmi doresc mult un președinte proeuropean, cu mențiunea că cetățenii de dincolo de Prut sunt cei care decid, nu noi. Există poziționări clare din partea unui anumit candidat care propune o alternativă în reorintarea către Federația Rusă, federalizarea Republicii Moldova și denunțarea acordului de asociere. Toate aceste lucruri crează preocupare, inclusiv la Parlamentul European.