Comisia pentru politică externă a Parlamentului European a discutat luni, 7 noiembrie a.c, pe concluziile observatorilor externi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din data de 30 octombrie.

Prezent la ședință, europarlamentarul PSD Andi Cristea, președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova a afirmat:

“Salut cu satisfacție faptul că procesul electoral din primul tur a fost un exercițiu reușit de organizare și transparență, neînregistrându-se probleme majore. Să nu uităm că Republica Moldova nu este o republică prezidențială, atribuțiile și rolul președintelui, deși importante, sunt, conform Constituției mai degrabă limitate. Guvernul Filip este în prima linie și direct răspunzător în ceea ce privește implementarea reformelor. Astăzi așteptăm o veste bună, o veste importantă de la Washington, de la Fondul Monetar Internațional, în ceea ce privește aprobarea acordului negociat  cu Republica Moldova. Mult succes candidatului pro european Maia Sandu!”

Concluzia unanimă a vorbitorilor a fost că primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a desfășurat corect, fără fraude și iregularitati.

La finalul întrevederii, oficialul european a comentat vestea privind aprobarea acordului de finanțare FMI pentru Republica Moldova.

“Republica Moldova revine cu vești bune. Este un succes major al Guvernului Filip, o dovadă clară că actualul guvern de la Chișinău are o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea țării, are capacitatea de a implementa reforme și respecta angajamentele internaționale. Felicitări echipei guvernamentale, anunțul de astăzi de la Washington înseamnă practic dezghețarea finanțărilor externe și închiderea cu bine a unui capitol important, într-un context politic foarte agitat, fiind astfel eliminată posibilitatea repetării derapajelor, precum dispariția miliardului de dolari din sistemul bancar. “