Eurodeputatul Andi Cristea a făcut apel, din plenul Parlamentului European, către șefii de stat și de guvern din statele membre UE, reuniți la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, pentru a avea un angajament ferm față de Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Peste câțiva ani, când vom privi înapoi la momentul Riga, trebuie să avem convingerea că am făcut ce trebuia și am oferit răspunsul corect la provocările critice cu care se confruntă statele din vecinătatea estică. Avem datoria să facem mai mult pentru cei care au ambiții europene reale și concrete, pentru acele state care au decis să meargă pe drumul european.

Desigur, cuvintele sunt mai puțin credibile decât acțiunile concrete, și mai este mult de făcut din partea acestor state, dar UE trebuie să transmită un semnal clar pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina, că viitorul lor este alături de cele 28 de state membre”, a afirmat în plenul de la Strasbourg președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Împreună cu raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, alături de alți colegi, Andi Cristea a semnat o scrisoare deschisă adresata liderilor din statele membre UE în care subliniază necesitatea unui angajament din partea Uniunii Europene în privința celor trei state care au semnat acorduri de asociere cu UE. Bruxelles-ul si capitalele europene au datoria să transmită acestor state un semnal fără echivoc privind o viitoare apartenență la blocul european, motivându-le să adopte un ritm susținut al eforturilor de reformă.