Eurodeputatul Andi Cristea a adresat marți, 8 septembrie, o interpelare în regim de urgență (en. priority written question) Înaltului reprezentant pentru politică externă și securitate, Federica Mogherini, referitoare la planul Comisiei Europene de contracarare a propagandei rusești în statele din vecinătatea estică, începând cu Republica Moldova.

Europarlamentarul PSD a cerut Comisiei Europene să întărească Delegațiile UE din Chișinău, Kiev și Tbilisi, prin angajarea de personal adițional care să aibă în fișa postului combaterea campaniilor de dezinformare ale Federației Ruse, precum și sporirea prezenței informației imparțiale europene folosind mai multe mijloace audiovizuale interactive și platforme sociale în limba locală.

”Uniunea Europeană are datoria să consolideze vizibilitatea acțiunilor sale pentru a arăta clar sprijinul și angajamentul său față de țările partenere. Sunt necesare eforturi în materie de comunicare strategică în vecinătatea estică, iar o strategie de comunicare cuprinzătoare, eficientă și sistematică presupune inclusiv personal adițional angajat în cadrul Delegațiilor UE în țările din est care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeana. Propaganda anti-europeană se combate pe teren, nu doar de la Bruxelles.” a declarat Andi Cristea.