Eurodeputatul PSD Andi Cristea, membru în Subcomisia pentru Drepturile Omului (DROI) a Parlamentului European, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că avortul selectiv respectiv munca copiilor reprezintă “unele dintre încălcările majore ale drepturilor omului în prezent”. Mesajul deputatului european a venit în contextul prezentării “Raportului anual pe anul 2013 privind drepturile omului și democrația în lume. La acest raport, Cristea a depus 13 amendamente, unele aprobate deja prin vot în Comisia pentru Afaceri Externe a PE (AFET).

Avortul selectiv vizând fetușii de sex feminin, un fenomen întâlnit de obicei în Asia, afectează deopotrivă unele țări din Europa de Est şi Asia Centrală.

Andi Cristea a cerut “includerea în liniile directoare ale UE privind violenţa împotriva femeilor şi a fetelor, problema avortului selectiv în funcție de sex, crearea de indicatori şi metode de colectare a datelor cu privire la acest fenomen şi includerea acestuia în planul de dezvoltare şi implementare a strategiilor de ţară privind drepturile omului.”

Europarlamentarul român a salutat progresele înregistrate în efortul de eradicare a muncii forțate în rândul copiilor.

În Raportul Global privind exploatarea copiilor prin muncă, Organizația Internațională a Muncii susține că numărul copiilor exploatați prin muncă la nivel mondial a scăzut de la 222 milioane la 215 milioane, respectiv cu 3%, în perioada 2004-2008, ceea ce reprezintă “o încetinire a ritmului de reducere la nivel mondial”. În prezent, 115 de milioane de copii sunt supuși acestor practici rușinoase.