Europarlamentarul PSD Andi Cristea a salutat miercuri, 27 iulie a.c., anunțul oficial al Fondului Monetar International conform căruia echipa sa de negociatori a ajuns la un acord la nivel de personal (eng. staff level agreement) cu Guvernul Republicii Moldova.

Salut faptul ca FMI a ajuns la o înțelegere cu guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare in valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internaționaln” a declarat eurodeputatul român.

“Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău. Similar, Comisia Europeana va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău asigura implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai Republicii Moldova”a încheiat Cristea. 

Programul de reforme economice are ca scop inclusiv remedierea vulnerabilităților existente de mai mult timp în structura netransparentă a acționariatului băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova, care a făcut posibilă drenarea spre buzunare private a aproape un miliard de dolari.